NYHEDER

 

FAGBEVÆGELSENS SKOLETJENESTE UNDERVISER NU OGSÅ ONLINE

04-02-2021 | Thomas Worm

Selvom de ældste skoleelever er hjemsendt, har de unge stadig brug for at kende deres rettigheder i fritidsjob. Derfor går Fagbevægelsens Skoletjeneste nu i luften med online undervisning.

Nedlukningen af skolerne skal ikke forhindre Fagbevægelsens Skoletjeneste i at nå ud til i 8.-10. klasse i hele landet. Efter stigende efterspørgsel fra lærerne har Skoletjenesten nu besluttet også at tilbyde online undervisning som et supplement til de fysiske besøg, der er billede af herover, men som nu er sat på standby. For pandemien har ikke gjort det mindre aktuelt at kende sine rettigheder og lære, hvordan Den Danske Model fungerer. Eksempelvis arbejder mange unge i dagligvarebutikkerne, som jo stadig holder åbent. For dem er det fx godt at vide, at er de omfattet af undervisningspligten, så reglerne om en arbejdstid på maks. 2 timer på en skoledag gælder også, når eleverne er hjemsendt.

Retten til løn ved konkurs og retten til løn under sygdom er andre eksempler på nogle af de rettigheder, som er vigtige for de unge at kende lige nu.

Skoletjenesten klæder ikke kun de unge på i deres nuværende fritidsjob, men også til det arbejdsliv, der venter i fremtiden.

‘Det første fritidsjob er mange unges første store, alvorlige møde med arbejdsmarkedet – derfor er det vigtigt at de får en god oplevelse. Det prøver vi med vores undervisning i skoletjenesten at bidrage til,’ forklarer Trine Thomhav, som er projektleder for Fagbevægelsens Skoletjeneste. Projektet har eksisteret siden 2017 og er et samarbejde mellem flere fagforeninger.

Unge ser andre unge i øjnene

Underviserne i Fagbevægelsens Skoletjeneste bor rundt om i hele landet og er unge, der brænder for at formidle de vigtige budskaber om arbejdsmarkedet til de ældste elever.
‘Vores undervisere kan selv huske, hvordan det var at have et fritidsjob. Mange af dem har for eksempel oplevet, at der var regler, der ikke blev fulgt – og de erfaringer kan se trække på og bringe i spil, når de underviser, til at fremhæve, hvorfor det er vigtigt at kende sine rettigheder,’ siger Trine Thomhav.

Alle undervisere gennemgår en kort uddannelse, inden de kommer på skolebesøg, og mange af dem er i forvejen godt kvalificerede gennem for eksempel fagligt og politisk arbejde eller pædagogisk uddannelse. I efteråret blev holdet udvidet med 19 engagerede undervisere.
‘De kan godt se nogle fordele i at undervise online, for så er det jo underordnet, hvor i landet skolen ligger, og vi vil netop meget gerne ud i alle hjørner af landet,’ forklarer Trine Thomhav.
Underviserne har netop gennemført et supplerende kursus i, hvordan man faciliterer online undervisning, så de kan prøve at inddrage eleverne ligeså meget online, som de er vant til fra de fysiske skolebesøg.
‘Evalueringerne fra skolerne lyder heldigvis samstemmende, at vores undervisere møder de unge i øjenhøjde og formår at opbygge en tillid til eleverne, så de tør stille spørgsmål. Det er vigtigt, at vi tager det med ind i online undervisningen. Så vi har udviklet et undervisningsforløb, som også fungerer i det digitale format,’ fortæller Trine Thomhav,
Skoletjenesten prøver også at høre de lærere, der booker onlineforløb, om det er muligt som supplement at komme på et opfølgende fysisk skolebesøg, når skolerne forhåbentlig inden længe igen åbner op.

Et projekt der vokser

Selvom skolerne har været lukket en stor del af året, lykkedes det Fagbevægelsens Skoletjeneste i 2020 at nå ud på ligeså mange skolebesøg som i 2019. Der var sidste år 50 dage færre, hvor skolerne var åbne for besøg, men alligevel kom tjenestens undervisere ud på 200 besøg.
‘Så projektet er godt på vej til at vokse, og vi satser på endnu flere skolebesøg her i 2021, nu hvor vi også laver på online undervisning,’ fortæller Trine.
Ambitionerne om flere skolebesøg bliver hjulpet godt på vej af gode evalueringer fra både elever og lærere. Eleverne svarer, at det bedste ved undervisningen er, at den er ‘relevant for mig’.
‘Vi får også masser af positive tilbagemeldinger fra lærerne, som derfor tit også opfordrer deres kollegaer til at booke et skolebesøg,’ slutter Trine Thomhav.
Kender du nogle elever eller lærere i de ældste klasser, der kunne bruge et skolebesøg? Så kan lærerne booke Fagbevægelsens Skoletjeneste til et online undervisningsforløb på www.fagbevægelsensskoletjeneste.dk

BOOK OS GRATIS

Du kan booke dit besøg allerede idag, men du skal gerne booke undervisningen 14 dage før selve skolebesøget. Tryk på linket nedenunder.

 

BOOK GRATIS BESØG

 

Oplever du problemer med linket, beder vi dig forsøge at tilgå denne i anden browser – eksempelvis Google Chrome.